Interview met Paul Verhaeghe over de kortfilm "Everything Will Be Fine" van Joachim Dejonghe
In zijn werk behandelt Paul Verhaeghe vaak de effecten van onze neoliberale wereld en arbeidsorganisatie; er bestaat geen betere opiniemaker om in te zoomen op de thema’s van 'Everything Will Be Fine'.
Je kan het interview hier bekijken: Bekijk videofragment.
Het Zoekend Hert - 15/04/22
Video-interview bij Het Zoekend Hert, naar aanleiding van de publicatie van ‘Intieme vreemden’.
Je kan de uitzending hier herbekijken: Bekijk videofragment.
Het Zoekend Hert - 15/04/22
Video-interview bij Het Zoekend Hert, naar aanleiding van de publicatie van ‘Intieme vreemden’.
Je kan de uitzending hier herbekijken: Bekijk videofragment.
Nooit meer slapen - VPRO - 2/04/22
Lotje IJzermans gaat met Paul Verhaeghe in gesprek.
Je kan de uitzending hier herbeluisteren: Beluister audiofragment.
Beluister De Liefhebber met Paul Verhaeghe
Psychoanalyticus, klinisch psycholoog en auteur Paul Verhaeghe is een geëngageerd denker en schrijver die een van de belangrijke stemmen is op het gebied van groot maatschappelijk onbehagen. Voor hem is de mens een 'sociaal knuffeldier' voor wie aanraking en contact van huid op huid een levensvoorwaarde is. Maar ook geraakt worden door muziek en verhalen is van levensbelang. Ontdek in De Liefhebber welke muziek hem raakt.
Je kan de uitzending hier herbeluisteren: Beluister audiofragment.
Radio 1 - De wereld van Sofie
Ervaren we in onze samenleving effectief een ‘intimacy famine’, een tekort aan intimiteit? Welke rol speelt die digitalisering precies? We zijn dankzij de digitalisering meer dan ooit met elkaar verbonden, maar tegelijk lijken we de afstand tussen ons psychologisch steeds moeilijker te overbruggen? Hoe kunnen we meer ruimte creëren voor intimiteit? Paul Verhaeghe is emeritus hoogleraar klinische psychologie aan de Universiteit Gent en auteur van het boek ‘Intimiteit’ (2018).
Jong zijn. Het zou de leukste tijd van je leven moeten zijn: studeren, experimenteren, op kamers. Maar uit onderzoek blijkt dat wereldwijd 1 op de 7 jongeren kampt met ernstige mentale problemen.
Paul Verhaeghe was één van de drie mensen die commentaar gaf op de huidige mentale toestand van jongvolwassenen.
Paul Verhaeghe gaat met emeritaat. In het boek ‘Wat brengt u hier?’ blikt hij
terug op veertig jaar denken over de grote thema’s die hem zijn werkende leven
bezighielden; Eenzaamheid, intimiteit, autoriteit en identiteit. Hij vertelt over zijn
persoonlijke en professionele ontwikkeling, zijn inspiratie-bronnen en zijn
ideeën over goed leven en goed samenleven.
Beluister audiofragment.
In oktober 2017 was Paul Verhaeghe te gast in de reeks “Alleen Elvis blijft bestaan”. Ter gelegenheid van zijn emeritaat plaatsen we de uitzending online.
De Afspraak 28/09/2021
In De Afspraak van 28 september 2021 blikt Paul Verhaeghe terug op zijn loopbaan en vertelt hij over wat hij heeft zien veranderen
Bekijk videofragment.
Reportage ‘Waarom werk niet werkt’
We worden geacht van ons werk te houden, maar houdt ons werk ook wel van ons? "Aan het einde van de dag behandelt je job je als een werknemer en niet als een lid van de familie", aldus de Amerikaanse journaliste Sarah Jaffe van het boek 'Work won't love you back'. Freelance journaliste Selma Franssen uit Brussel spreekt haar en psycho-analyticus Paul Verhaeghe in onze reportage 'Waarom werk niet werkt' om antwoord te krijgen op deze zeer actuele vraag.
Als we iemand ontmoeten is onze tweede vraag vaak: ‘Wat doe je?’ Dat zegt iets over hoe bepalend onze job is geworden voor onze identiteit. Vandaag moet je job je passie zijn – of je nu een magazijnmedewerker, academicus of pakjesbezorger bent.
Tegelijkertijd is er een epidemie van burn-out: werk maakt ons ziek. Terwijl wij toegewijd zijn aan ons werk, wordt de arbeidsmarkt steeds onzekerder en flexibeler. Moest je werkelijk zoveel voldoening kunnen halen uit elke job, waarom worstelen dan zoveel mensen met hun werk? Hoe zijn we in deze situatie beland en kan het ook anders?
Freelance journaliste Selma Franssen onderzoekt in deze uitzending waarom werk niet werkt. Ze stapt met haar vragen naar psycho-analyticus Paul Verhaeghe en de Amerikaanse journaliste Sarah Jaffe, die onlangs het boek Work won’t love you back schreef. Hoewel ze allebei vanuit een andere achtergrond naar de arbeidsmarkt kijken, lijken hun conclusies opvallend sterk op elkaar.
Bekijk videofragment.
Chaos in de Orde
Maart 26 2021 - Aflevering 23. Wat vinden anderen er wel niet van? Met Paul Verhaeghe, psychoanalist
We moeten het eens hebben over identiteit. Over de maakbaarheid van je leven. Want ik heb gemerkt dat mensen die verandering willen in hun leven, of in hun werk, vooral tegen zichzelf aanlopen.
Hun eigen overtuigingen. Over wie ze zijn. Wie ze horen te zijn. Wat er van ze wordt verwacht. Wat ze van zichzelf verwachten. En wat er wel niet kan gebeuren als ze een andere weg in zouden slaan.
Wat anderen daar wel niet van zouden vinden.
Ik vond Paul Verhaeghe, hoogleraar klinische psychologie en psychoanalist. Hij houdt zich onder meer bezig met de vorming van identiteit en schreef er een boek over.
Wie we zijn wordt beïnvloed door anderen. En het blijkt nog niet zo makkelijk om daar los van te komen...
Laten we op zoek gaan: naar wie we zijn en waarom. En wie we willen zijn. En wat dit betekent voor de organisaties waar we in werken.
2 februari 2021 VOORUIT (Gent), DUURZAAMHEID EN SOCIALE (ON)RECHTVAARDIGHEID - dialoog tussen Anneleen Kenis en Paul Verhaeghe, geleid door Dominique Collet en Fatih Devos. Live muziek en zang: Valentina Tóth
Bekijk videofragment.
PAUL VERHAEGHE: IN GESPREK OVER EEN NIEUWE TIJD
Raising the future online, Ruben Maes in gesprek met Paul Verhaeghe - 19 03 2020
Onze onmiddellijke toekomst is nog nooit zo belangrijk geweest voor onszelf en onze kinderen. Bekijk videofragment.
Koren Lei Live - beweging.net Midden-Vlaanderen - 19 november 2020
Zomer in de stad 3 - De wekelijkse talkshow! - Met speciale aandacht voor de gezondheidszorg en intimiteit in tijden van corona.
Zelden stond de Nederlandse gezondheidszorg zo onder druk als dit voorjaar. Met Maurice van den Bosch (OLVG ziekenhuis) en Yvonne van Duijnhoven (GGD) blikken we terug op een roerige periode. En hoe gaat het nu? Paul Verhaeghe, de Belgische hoogleraar klinische psychologie, is te gast om meer te vertellen over zijn boek 'Houd afstand, raak me aan'. In dit boek betoogt hij waarom dit het moment is om de maatschappij radicaal op de schop te nemen.
Boekpresentatie in het Guislainmuseum op van ‘Over normaliteit en andere afwijkingen’ | 19 dec. 2019
Inleiding door Bart Marius, artistiek directeur van het Museum Dr. Guislain.
De presentatie zelf begint op 8min40sec.
Amsterdam, Paul Verhaeghe - Over normaliteit en andere afwijkingen
Vragen over normaliteit, Michel Foucault, DSM en een zieke maatschappij Bekijk videofragmenten.
"Met deze shocktherapie zetten we een stapje in de goede richting": deze denkers blikken vooruit naar de tijd na corona
Psycholoog Paul Verhaeghe (Ugent) ziet deze crisis als een enorm wereldwijd experiment waarvan we de uitkomst niet kennen. "Er kan een voor en een na zijn, voor een generatie die nog niets echt ernstigs heeft meegemaakt." Tip van de professor: gebruik de onverwachte tijd om jezelf de moeilijke vraag te stellen waar je je echt goed bij voelt. En geniet van de stilte. Verhaeghe is ook aangenaam verrast dat de overheid voor volksgezondheid kiest, terwijl "vorige regeringen altijd voorrang gaven aan economische groei". Bekijk videofragment.
Verhaeghe over de verplichte normaliteit
Op verzoek van regisseur Celine Daemen maakte Paul Verhaeghe een inleiding voor Virtual Reality-Opera 'De Opera van de Vallende Mens'. De Opera van de Vallende Mens is een Virtual Reality-Opera. Een interdisciplinaire ervaring geïnspireerd op gesprekken met mensen met een psychische kwetsbaarheid. De Opera van de Vallende Mens is een poëtische en muzikale ervaring van de eenzaamheid van verdriet. Een ervaring die uitnodigt tot reflectie, maar bovenal samenbrengt en troost.
Amsterdam, 15 januari, De Balie: voorstelling van ‘Over normaliteit en andere afwijkingen’
Als je het handboek van de psychiatrie, het diagnostisch en statistisch handboek voor psychische stoornissen (DSM), zou raadplegen voor iedere Nederlander dan voldoet 42 procent aan de criteria van een ‘psychische stoornis’. Diagnoses en mentale stoornissen zijn niet meer weg te denken uit onze maatschappij. De vraag die rest is: bestaat normaliteit eigenlijk nog wel? Bekijk videofragment.
Carolina Lo Galbo spreekt Paul Verhaeghe over zijn boek 'Over normaliteit en andere afwijkingen'. Bekijk videofragment.
Laten we waanzin normaliseren // NPO Radio 1- zaterdag 14 december 2019, 10:00 uur
Wat is een waanzinnige en wie is normaal? En moeten we waanzin behandelen? In het boek Geschiedenis van de waanzin legt de Franse filosoof Michel Foucault een systemisch denken bloot over afwijkend gedrag. Paul Verhaeghe, klinisch psycholoog, psychoanalyticus en hoogleraar aan de Universiteit in Gent, onderzocht voor een filosofische pamfletreeks in hoeverre die wetten die uit de 17de en 18de eeuw stammen van invloed zijn voor onze huidige tijd. Staat de psychiatrie voor een grote verandering?
Klinisch psycholoog Paul Verhaeghe over "normaliteit": "Elke maatschappij creëert haar eigen afwijkingen"
In z'n nieuwe boek analyseert klinisch psycholoog en hoogleraar psychoanalyse Paul Verhaeghe de maatschappij vandaag. Hij sprak erover in "De wereld vandaag", op Radio 1. Beluister audiofragment.
Podcast d.d. 11 december 2019, dialoog over eenzaamheid als afsluiter van het gelijknamige canvasprogramma.
Na de reeks’ Eenzaam’ op Canvas praat Xavier Taveirne in deze éénmalige podcast met vier slimme mensen over eenzaamheid. Zijn we echt allemaal dreigend eenzaam? En als dat zo is, kunnen we daar dan ook iets aan doen? Of hoort eenzaamheid bij het leven? Het zijn maar een paar van de vragen die Xavier Taveirne bespreekt met zijn panel van vier wijzen: Paul Verhaeghe, Antoon Vandevelde, Marlies Maes en Christel Geerts.
Brainwash Zomerradio: Zonder autoriteit krijg je machtsmisbruik
In Brainwash Zomerradio van Human interviewt presentator Floortje Smit denkers aan de hand van muziek. Hierboven terug te luisteren. Welke nummers zijn vormend geweest voor hun identiteit en denken? Deze keer psychoanalyticus Paul Verhaeghe over autoriteit. Beluister audiofragment.
Op 3 oktober interviewt Tina De Gendt Paul Verhaeghe over ‘Intimiteit' in De Krook (Gent).
(interview start pas op minuut 12u30).
Klara | 2/04/2019 | Maand van de filosofie! Mooie start met Paul Verhaeghe
Bij Verhaeghe wordt Kant’s grote vraag uitgebreid tot: Wat is de mens hier en nu? En waar zitten we precies mee te sukkelen? Produceert elke tijd zijn eigen overdrijvingen en stoornissen?
Brainwash Talks | Paul Verhaeghe: Een gezonde samenleving | 13/01/2019
Elke samenleving creëert haar eigen aandoeningen, stelt de Vlaamse psychoanalyticus Paul Verhaeghe. Hoe maken we onszelf en de samenleving weer gezond? Verhaeghe gaat op zoek naar een antwoord.
Op 16 november in 'Vrijdag': Intimiteit en angst
Allemaal snakken we naar intimiteit en genot. Maar angst staat in de weg. Waar die angst vandaan komt, en hoezeer onze intimiteit is beïnvloed door een alomtegenwoordig, maar moeilijk identificeerbaar Ander, legde klinisch psycholoog Paul Verhaeghe uit aan Werner Trio in de aflevering van 'Vrijdag' van 16 november. Beluister audiofragment.
Uitzending ‘Buitenhof’ op de VPRO, 23 december 2018
In een tijd waarin we online steeds meer sociale contacten hebben, lijken we ons steeds eenzamer te voelen. Een op de drie Nederlanders zegt wel eens eenzaam te zijn. Worden we inderdaad steeds eenzamer? En hoe komt dat dan? In Buitenhof: een gesprek met Anja Machielse, hoogleraar Empowerment van kwetsbare ouderen aan de Universiteit voor Humanistiek, en Paul Verhaeghe, hoogleraar Klinische psychologie en psychoanalyse aan de Universiteit Gent. Bekijk videofragment.
Interview met Pieter van der Wielen op 13/12/2018 - Nooit Meer Slapen - vpro.nl
Weer wat strenger worden? “Zo simpel is het niet” - Interview november 2018, over autoriteit en onderwijs, in Klasse
Philipp Blom – Wat op het spel staat…
Op 4 december gaf Philipp Blom een lezing in het Gentse Studium generale, gebaseerd op zijn boek ‘Wat er op het spel staat’. Centrale thema’s in zijn uiteenzetting zijn de klimaatsverandering, de migratiestroom die hij koppelt aan de klimaatsverandering, en de digitalisering.
Op een beter moment kon zijn lezing niet komen: onze regering blijkt niet in staat te zijn een beslissing te nemen over het VN migratiepact, maar heeft wel geweigerd haar handtekening te zetten onder een plan om samen met Nederland en Luxemburg scherpere klimaatdoelen te stellen.
U hoort eerst een inleiding door Sofie Vandamme, leading lady van Studium Generale, Gent. Daarna Philipp Blom zelf, en ten slotte een vraaggesprek tussen Philipp Blom en Paul Verhaeghe
Video interview afgenomen door Ad Verbrugge, prof aan de Vrije Universiteit Amsterdam, binnen het kader van een ruimere reeks ‘Voor de Ommekeer’, afgenomen op 14 november 2018
De psychotherapeut als manager? Lezing gegeven bij de uitreiking van de Maslow Award, 28 april 2018
22 april 2016 battle of the books in De Groene Waterman, Antwerpen
- Erik Vlamink ‘De Zwarte Brug'
- Thomas Decreus en Christophe Callewaert ‘Dit is morgen'
- Paul Verhaeghe ‘Autoriteit’ Bekijk videofragment.
Kulturzeit-Gespräch mit Paul Verhaeghe
zum Thema Autorität und Verantwortung: Früher war einmal ganz klar, wer die Autoritäten am Ort sind. Der Lehrer, der Pfarrer, der Bürgermeister. Und heute? Wir sprechen mit dem Psychoanalytiker Paul Verhaeghe. Bekijk videofragment.
Denkcafé 2016-4-20 : Autoriteit met Paul Verhaeghe
‘Autoriteit’, lezing aan de Katholieke Universiteit Leuven, campus Kortrijk, op 30 maart 2016
Amsterdam, 20 januari, De Balie, Lezing en panelgesprek over “Autoriteit", met toepassingen in opvoeding door Eliane Wiebenga, bedrijfsleven door Wim Heuvelman en politiek door Nisco Dubbelboer.
Equal Time For Freethought, 10/01/2016
The social sciences have taught us that, as the 1960s saying goes, the personal IS political (and, of course, vice versa). One of the themes of my own interviews has been to connect the dots between the psychological health of individuals in society with the sociological health of the communities we live in. Today we will continue the exploration of where humanity is today, socially, and where we might like to see it change…and how. Our special guests this time around will be with sociologist Charles Derber and psychoanalyst Paul Verhaeghe.
IKON De Nieuwe Wereld, 27/09/2015
NPO Radio 5 5/10/2015
OBA radio: Stephan Sanders interviewt Paul Verhaeghe en Tine Jensen
Bekijk videofragment.
VPRO Boeken 20/09/2015
Te gast is klinisch psycholoog en psycho-analyticus Paul Verhaeghe, schrijver van onder meer Identiteit en Liefde in tijden van eenzaamheid over zijn nieuwe boek Autoriteit, een hoopgevend pleidooi om autoriteit een nieuwe, moderne invulling te geven. Hoe functioneert autoriteit? Met autoriteit loopt er vandaag de dag heel wat verkeerd. Politiek en religie zijn hun geloofwaardigheid kwijt, ouders hebben geen controle hun kinderen. In zijn nieuwste boek bevraagt Paul Verhaeghe de manier waarop autoriteit functioneert, waarom er tegenwoordig zo weinig waarde aan autoriteit wordt gehecht en wat daarvoor een alternatief kan zijn.
Bekijk videofragment.
Radio 1, De Wereld Vandaag: ‘Autoriteit', 09/09/2015
Interview with Anna Fishzon, 18/08/2015
Feeling exhausted, hopeless, and anxious? You might be suffering from symptoms of neoliberalism, according to Paul Verhaeghe. In What About Me?: The Struggle for Identity in a Market-Based Society (Scribe Publications, 2014), he takes on "Enron society," demonstrating how the core insights and principles of psychoanalysis can be brought to bear on social relations, history, and ideology.
Beluister geluidsfragment.
Radio 1, Weet ik veel, 21/07/2015
“De mens wil bruto bemind worden, niet netto” zei toneelauteur Friedrich Hebbel ooit. En gelijk heeft ie. Want wat is er mooier dan de liefde? Maar ook: wat is er meer ongrijpbaar en onbegrijpbaar dan de liefde? Hoog tijd voor enkele antwoorden. En die komen van klinisch psycholoog Paul Verhaeghe.
Wat de liefde precies is? Dat is misschien wel de moeilijkste vraag die je aan Paul Verhaeghe kan stellen.
Toekomstverkenningen 2014, Richard Celis: Op weg naar 2020. Welk ondernemend Vlaanderen willen we?
Paul Verhaeghe, hoogleraar Universiteit Gent, heeft het gehad met de confrontatie tussen het Angelsaksische model en het Rijnlandmodel. Wat dacht je van het Mensmodel, een antropologische benadering ? Meer informatie:, http://www.vlaandereneuropa.net.
Gestoorde maatschappij, gestoorde identiteit
Donderdag 26 februari 2015, 19.30 - 21.30 uur, Collegezalencomplex Radboud Universiteit, Nijmegen
Georganiseerd door het Soeterbeeck Programma i.s.m. Nijmegen Center for Contemporary European Philosophy Voor een verslag, zie lezingen.
Beluister geluidsfragment.
Oikos Feestcongres 31/01/2015
Voor een interview, zie lezingen.
Lezing Paul Verhaeghe over Louise Bourgeois - NPAG i.s.m. De Balie - Vrijdag 13 juni 2014
“I have been to hell and back. And let me tell you. It was wonderful” De chtonische kunst van Louise Bourgeois. - door prof.dr Paul Verhaeghe
Louise Bourgeois (1911-2010), de bekende Frans-Amerikaanse kunstenares en beeldhouwster, bouwde tussen 1940 en 2010 een omvangrijk autobiografisch oeuvre op waarin zij blijk geeft van een uitgesproken interesse in de psychoanalyse. Op grond daarvan werd Paul Verhaeghe, hoogleraar aan de Universiteit van Gent, psychoanalyticus en daarnaast Lacan en Freudkenner, door Bourgeois zelf kort voor haar overlijden in 2010 gevraagd om zich in het kader van een overzichtstentoonstelling te verdiepen in haar werk en dagboeken.
Zijn bevindingen hebben een andere wending gegeven aan de interpretatie van haar werk. In deze lezing zal Verhaeghe uiteenzetten hoe hij de kunst van Bourgeois niet de voor de hand liggende seksueel genitale Oedipale betekenis geeft, maar deze interpreteert als chtonische - tot de aarde behorende - kunst. In deze uiteenzetting wordt naast haar kunst, gebruik gemaakt van droomfragmenten uit haar dagboeken en video-opnames.
Uiteenzetting op De dag van het Socialisme, 2 november 2013, Antwerpen
Voor de tekst, zie lezingen.
Ted-X talk Hedgehogs united
Humans are like hedgehogs on a chilly autumn evening. We curl up next to one another to stay warm. But if we come too close we prick each other. So we move away but evidently get cold again. What follows is a never-ending movement. Prof.dr. Paul Verhaeghe speaks of the effects of thinking in terms of goals and profit. Voor wie liever leest, hier de tekst.
De zomer van OBA - 11 juli 2013
Radio 5, IKON, Elianne Meijer in gesprek met Paul Verhaeghe, hoogleraar klinische psychologie en psychoanalyse. Welk kinderboek ben je nooit vergeten, welk boek geeft inspiratie of welk boek biedt troost? De boeken die Paul Verhaeghe heeft gekozen zijn De avonturen van Nero, Godenslaap en East of Eden.
Nederland 2 Televisie, Filosofisch Quintet
Identiteit en Economie. Met Ad Verbruggen, Irene Van Staveren, Paul Verhaeghe, Haroon Sheikh en Clairy Polak.
Interview door Pat Donnez over hedendaagse angst en onzekerheid – 2 januari 2012
Te Gek, Canvas
Te Gek, aflevering 1 "Identiteit" - Canvas - 4 oktober 2011.
Radio 1 - Pavlov NTR Radio Wetenschap 24
Dubbelinterview (Joep Dohmen, filosoof; Paul Verhaeghe, psychoanalyticus) over identiteit, te beluisteren op http://www.wetenschap24.nl/programmas/pavlov/radio/2011/juli/identiteit.html - 23 juli 2011
Radio 5 - Hoe? Zo! NTR Radio Wetenschap 24
Interview door Karin van den boogaert over ‘Liefde in tijden van eenzaamheid’ - 13 juni 2011.
Klara - Trio
Dubbel Interview (Anton Vandevelde, hoogleraar wijsbegeerte Leuven; Paul Verhaeghe, hoogleraar psychoanalyse, Gent) door Werner Trio – 23 april 2011.
Interview
Interview door Fred Louckx, hoogleraar gezondheidssociologie (Vrije Universiteit Brussel), binnen het kader van het “Gedroomde Stad” project, over het verband tussen psychische klachten en maatschappelijke ontwikkelingen.
Radio 1 - Nieuwe Feiten: DSM-V
Interview op Radio 1 door Lieven Vandenhaute – 24 januari 2011
VPRO - TV Boeken: Het einde van de psychotherapie
Interview door Wim Brands op VPRO Boeken - 6 september 2009.